Maak een strategische keuze die aansluit op het dna
Een strategie die bijdraagt aan jouw unieke positie in het brein van je klant? Ja, dat wil iedereen wel! Dus om zo’n strategie te bedenken moeten we nauw samenwerken. Vanuit het DNA en onderzoek doen naar de wensen en behoeften van jouw doelgroep. Zonder inzicht ben je namelijk maar lukraak aan het schieten. Daar is soms onderzoek voor nodig, soms weet heb je dit inzicht al. Hoe dan ook, ik ondersteun je graag bij elke stap die je neemt. Van onderzoek naar uiteindelijke keuzes die jouw positie in de markt versterken.
Dus waar beginnen we?
Brainstorm
Na het onderzoek is het belangrijk om wat tijd te nemen. Alle betrokkenen kunnen lekker rustig de informatie tot zich nemen. Pas daarna wil je bij elkaar komen. Dan is het tijd voor een van de leukste onderdelen! In deze periode mag alles en wil je dat iedereen een steentje bijdraagt. Uit de brainstorm komen al snel heel veel ideeën naar boven (waaronder hopelijk een gouden ei). Daarna is het de taak om door stormen over de beste resultaten. Sluit het aan bij de doelgroep? Is het iets voor onze organisatie? De belangrijkste vraag is echter, kunnen we dit consistent uitvoeren richting onze klanten?
Onderzoek
Een strategie of positionering begint altijd bij onderzoek of de resultaten en inzichten verkregen uit onderzoek. Door onderzoek maak ik kennis met de organisatie en markt. Gesprekken aangaan met de doelgroep geeft inzicht in wensen en behoeftes. Vervolgens komt dit samen in een overzichtelijk rapport. Dit vormt de basis voor je toekomstige keuzes. Nu ben je waarschijnlijk niet op zoek naar een onderzoek van 6 maanden. Dat is begrijpelijk en ook niet per se nodig. Helemaal geen onderzoek doen is alleen doodzonde!
Positioneren
Nadat het brainstormen achter de rug is gaan we keuzes maken. Want positioneren is uiteindelijk kiezen voor datgene wat centraal gaat zijn in je organisatie. Het ‘haakje’ waarmee je wil blijven hangen. Met een beetje geluk ontstaat er zo een overkoepelend idee. Dat het overkoepelend is, is daarbij belangrijk, omdat je daar campagnes omheen bouwt. Het geeft houvast en herkenbaarheid aan alles wat je daarna doet. De positie moet passen bij je identiteit, je doelgroep prikkelen en uitvoerbaar zijn. Dat zijn best wat strenge eisen. Dus verwacht ook niet dat alles meteen perfect gaat. Een positionering is iets wat je kiest voor een lange periode!
Het begint met DNA
Branding begint allemaal bij het neerzetten van de merkidentiteit. Deze bestaat uit onder andere de visie, missie en huisstijl. Nu zal een kleiner bedrijf niet snel een visie of missie op papier hebben staan. Toch helpt het om deze dingen op te schrijven, want zelfs een kleine visie of missie kan al richting geven aan eventuele strategieën. Het is niet noodzakelijk om alles tot in de puntjes uitgewerkt op papier te hebben. Juist door klein te beginnen en zo de lijnen uit te zetten ontstaat er een werkelijke identiteit. Wel in samenwerking met eventuele medewerkers, want zij bepalen voor een groot deel je bedrijfscultuur en merkpersoonlijkheid! Niets doen is doodzonde, want een klein merkboekje kan bijvoorbeeld al helpen bij het neerzetten van een consistente klantervaring.
Is je merkidentiteit goed uitgewerkt, dan ontstaat een visuele identiteit vrij soepel. Er gaat nog steeds veel tijd in zitten, maar je kunt keuzes makkelijker onderbouwen. De twee zijn namelijk zonder twijfel met elkaar verbonden. Het helpt wel als er een stevige identiteit klaar staat. Hoe goed die is uitgewerkt heeft namelijk invloed op de continuïteit van je visuele identiteit en huisstijl. Dat is ook gelijk een van de belangrijkste onderdelen van het visuele onderdeel. Continuïteit draagt namelijk bij aan herkenbaarheid, uitstraling en professionaliteit. Nog belangrijker, het zorgt ervoor dat je doelgroep zich kan identificeren met je organisatie!
Het visuele past bij het DNA
Uitvoering sluit aan
De basis is gelegd en dankzij de merkidentiteit en visuele identiteit kunnen we kijken naar een consistente uitvoering. Door gebruik te maken van de voorgaande onderdelen kun je zorgen dat alle communicatie-en marketinguitingen op elkaar aansluiten. Dit zorgt voor synergie, een samenwerking, tussen de verschillende uitingen. Vervolgens wordt het makkelijker om vanuit je organisatie de klantervaring te verbeteren. Bijvoorbeeld dankzij content. Zolang het aansluit op je DNA zorgt het voor activatie rondom je merk! Daarna zul je zien dat verschillende platformen voor verschillende content geschikt zijn. Er ontstaat een mix tussen Instagram, Facebook en LinkedIn bijvoorbeeld. En je mooie persoonlijke Instagram foto is dan misschien niet voor LinkedIn, maar de twee kunnen elkaar wel versterken! Want iemand die LinkedIn bezoekt kan ook even je Instagram bekijken bijvoorbeeld.