Design heeft een functie en zegt iets over het merk

De uitstraling van je bedrijf wordt natuurlijk grotendeels bepaald door Design. Nu heb ik tijdens mijn studie vooral geleerd om Design te benaderen vanuit het merk. Het moet functioneel zijn, passen bij je identiteit en resoneren met je doelgroep. Design is voor mij dan ook vooral bepalen hoe de huisstijl vernieuwd, verbeterd of anders toegepast kan worden. Consistentie is het sleutelwoord. Dat verbeterd namelijk je herkenbaarheid en versterkt je positie in het brein van je doelgroep. Je kent dat plekje wel, die plek die je zo graag inneemt, zodat die doelgroep weer snel aan jou terugdenkt. Design kan daar dus uitstekend bij helpen en doet dus meer dan gewoon ‘mooi’ zijn. Het is vooral ook functioneel.

Het begint met DNA

Design begint allemaal bij het neerzetten van de huisstijl. Nu is er misschien wel een logo en fijn lettertype aanwezig, maar een huisstijl bestaat uit meer dan dat. Een huisstijlhandboek is zelfs voor een kleiner bedrijf zo in elkaar gezet. Hierin komen een aantal basisregels te staan die bijdragen aan Design. Logovarianten, lettertypes, tone of voice of kleurencodes. Dit werken we allemaal uit en plaatsen we in het huisstijlhandboek. Vervolgens is iedereen met wie je samenwerkt op de hoogte van de regels. Dit draagt bij aan een consistente ervaring en uitstraling. Het zorgt er ook voor dat je op verschillende kanalen herkenbaar bent voor je doelgroep. Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen. Maar laten we het gelijk even testen… zie je al wat herkenbare elementen op deze site? Ik denk dat ik ze ook maar in ga zetten op al mijn kanalen 😉

Op basis van de huisstijl kun je alle kanalen en uitingen controleren. Ben je momenteel consistent met je merk aan het omgaan? Of laat je hier en daar nog wat steken vallen? Meestal is dat laatste het geval, omdat je nu eenmaal druk bent. Consistent met een huisstijl omgaan is niet jouw prioriteit. Er zijn wel belangrijkere dingen te doen. Daarom help ik graag een handje mee met het controleren en verbeteren van al je kanalen. Niet alles hetzelfde, maar wel herkenbaar. Niet overal dezelfde afbeelding, maar wel consistent in kwaliteit en uitstraling. Zo kom je al snel over als een professioneel en serieus merk dat nergens een steekje laat vallen. Dus ook niet in het product en/of de dienstverlening.

dna bepaalt de content

Uitvoering sluit aan

Uiteindelijk is het de bedoel dat traditionele en nieuwe media elkaar gaan versterken. Dit is alleen vaak de grootste kostenpost, want alle offline dingen vernieuwen? Bah dat kost veel te veel geld. Dus hoe kunnen we de twee dichter bij elkaar brengen? Je raad het al, door de offline media mee te nemen in het huisstijlhandboek. Door Design kunnen we de twee onderdelen op elkaar laten aansluiten. Dat bespaart je misschien al wat geld. En anders… dan is het advies om toch te gaan voor consistentie. Want een offline en online ervaring die op elkaar aansluiten versterken elkaar. Het geeft de klant een gevoel van herkenning, erkenning en het is gewoon lekker als het met elkaar matcht. Stel je voor dat je aan de hand van foto’s een B&B boekt. Zag er prachtig uit. Maar dan kom je daar aan en is het een compleet ander gebouw… een bouwval. Juist.

kLAAR OM TE STARTEN MET DASCOEL?

WERK SAMEN MET ONS!