De meeste bedrijven in Nederland bevinden zich in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Denk al snel aan zo’n 99% van het totale bedrijfsleven. Er starten dagelijks nieuwe freelancers, zzp’ers, eenmanszaken, winkels, webshops, productiebedrijven enz, etc ga zo maar door. Dat zijn zo ontzettend veel merken en positioneringen waar aan gebouwd wordt…
Tussen al die chaos en creatie wil jij opvallen met jouw bedrijf. Er zijn misschien kleine budgetten, er is weinig personeel en al helemaal weinig tijd. Toch ga je een poging wagen om jouw [vul bedrijfsnaam in] op de kaart te zetten. Je bent er zelfs al mee begonnen door [opvallende bedrijfsnaam] te kiezen als logo/naam!
Maar hoe ga je uiteindelijk van die awesome [opvallende bedrijfsnaam] een merk bouwen?
Het begint bij jou en de keuzes die je maakt
Een merk bouwen begint allemaal met het maken van keuzes rondom je merkidentiteit. Keuzes over visie, missie, huisstijl en tone of voice bijvoorbeeld. Nu zul je als mkb of zzp’er misschien niet snel denken aan missies, visies of tone of voice. Maar neem een ‘gewone zzp’er’ die zelf eigenlijk het merk is. Die heeft een persoonlijkheid, een personal brand zeg maar (ja buzzwoordjes zijn er genoeg) en daar communiceert die mee. Dus zelfs op het kleinste niveau kun je al nadenken over dit soort zaken. Want jezelf als persoon centraal zetten is absoluut een merk gerelateerde keuze. Het heeft ook consequenties voor hoe je communiceert, overtuigt en beïnvloed. Dus wie jij bent of wie jouw [opvallende bedrijfsnaam] is doet ertoe. Maak keuzes! Wel in samenwerking met eventuele medewerkers, want zij bepalen voor een groot deel je bedrijfscultuur en merkpersoonlijkheid! Niets doen is doodzonde, want een klein merkboekje kan bijvoorbeeld al helpen bij het neerzetten van een consistente klantervaring.
Vanuit de basis volgen regels
De basis is gelegd en dankzij de merkidentiteit en visuele identiteit kun je kijken naar een consistente uitvoering. Door gebruik te maken van de opgezette onderdelen kun je zorgen dat alle communicatie-en marketinguitingen op elkaar aansluiten. Dat kan al door bijvoorbeeld consistent je merk, logo en huisstijlonderdelen terug te laten komen. Visueel herkennen we al snel de logo’s en kleuren van bepaalde merk (ze weten dat het werkt!) Denk bijvoorbeeld aan blauw en oranje en je zit al snel online een nieuwe gadget te bestellen die je helemaal niet nodig hebt. Zorg daarom voor een set basisregels met daaromheen bepaalde vrijheden, zodat je merkuitingen consistent worden. Zoals bijvoorbeeld hier:
Hier staan voorbeelden van het logo in combinatie met beeldstijlen. Twee daarvan zijn goed, omdat het logo niet centraal staat in het beeld (doe ik zelf wel soms hoor). De derde is echter fout, omdat gezichten niet bedekt mogen worden door het logo.
Door dit soort onderdelen en regels vast te leggen kun je al zorgen voor synergie (een soort samenwerking) tussen de verschillende uitingen. Synergie versterkt vervolgens weer de herkenbaarheid en het ziet er ook nog eens heel tof uit! Dus nu ga je al je content natuurlijk even op-pimpen met uiterlijke make-up. Regel het maar! Zorg alleen wel voor content die aansluit op je DNA… Ja ik weet het, het houdt nooit op, niet vanzelf. Maar content die echt waarde toevoegt zorgt nou eenmaal voor oprechte activatie rondom je merk.
Of zoals ze bij Frankwatching zeggen: “Volg de gids, terug naar de basis. Naar de fans, het vertellen van verhalen, naar het bouwen aan relaties
Jasmijn Kop
Wees daarom oprecht met je content en voeg waarde toe. Maak geen content, omdat iedereen content maakt. Stuur geen nieuwsbrief, want Piet met Jan maakt ook al een nieuwsbrief. Content met echte meerwaarde (al is het maar voor een kleine doelgroep) maakt een grotere impact en da’s ook coel en nog steeds waardevoller dan opvul content.